Zapiekanka z makaronem

Zapiekanka z makaronem

Zapiekanka

Zapiekanka z makaronem

Składniki:

  • 250 g makaronu (np. penne, muszelki)
  • 200 g szynki, pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 1 1/2 szklanki sosu beszamelowego (może być gotowy lub domowy)
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego (np. cheddar, gouda)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odstaw go odcedzony.
  2. W rondlu rozgrzej masło lub olej. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż będzie miękka i szklista.
  3. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę, aż wydzieli aromat.
  4. Dodaj pokrojoną szynkę i paprykę czerwoną. Smaż przez kilka minut, aż szynka zacznie się rumienić.
  5. Dodaj przygotowany sos beszamelowy do rondla z szynką i warzywami. Mieszaj, aby składniki się połączyły.
  6. Dodaj ugotowany makaron do sosu i delikatnie wymieszaj, aby składniki się równomiernie rozprowadziły.
  7. Dopraw danie solą i pieprzem do smaku.
  8. Przełóż mieszankę makaronu, szynki i sosu do naczynia żaroodpornego.
  9. Posyp wierzch zapiekanki startym serem żółtym.
  10. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj przez około 15-20 minut, aż ser będzie roztopiony i lekko zrumieniony.
  11. Wyjmij z piekarnika i posyp posiekaną natką pietruszki, jeśli chcesz.

Kalorie (1 porcja): 441kcal 

Węglowodany: 45

Białko: 23

Tłuszcze: 17g

Czas przechowywania: 3 – 4 dni (lodówka)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *