Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Spagheti carbonara

Spaghetti carbonara

Składniki:

  • 300 g spaghetti lub innego rodzaju makaronu
  • 150 g boczku lub pancetty, pokrojonego w kostkę
  • 3 jajka
  • 1 szklanka startego sera parmezan (lub mieszanka sera parmezan i pecorino)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
  2. W głębokiej patelni na średnim ogniu usmaż boczek lub pancettę, aż będzie chrupiący i zrumieniony. Wyjmij na talerz, pozostawiając tłuszcz w patelni.
  3. W miseczce wymieszaj jajka, starty ser parmezan (lub mieszankę parmezanu i pecorino), posiekany czosnek, szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
  4. Do gorącego tłuszczu w patelni, gdzie smażyłeś boczek, wrzuć ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszaj go z tłuszczem.
  5. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na chwilę, aby nie była gorąca.
  6. Wlej mieszankę jajeczno-serową na makaron i natychmiast delikatnie wymieszaj, aby jaja zaczęły się ścinać, tworząc kremową powłokę na makaronie. Uważaj, aby jaja nie ścięły się na zbyt wysokiej temperaturze i nie stały się omletem.
  7. Dodaj usmażony boczek lub pancettę i ponownie delikatnie wymieszaj.

Kalorie (1 porcja)394kcal 

Węglowodany: 39

Białko: 21

Tłuszcze: 19g

Czas przechowywania: 3 – 4 dni (lodówka)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *