Sałatka z awokado i grillowanym kurczakiem

Sałatka z awokado i grillowanym kurczakiem

Sałatka z awokado

Sałatka z awokado i grillowanym kurczakiem

Składniki:

Dla grillowanego kurczaka:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku

Do sałatki:

  • 4 szklanki mixu sałat (np. sałata rzymska, rukola, szpinak)
  • 2 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki startego sera cheddar (lub ulubionego sera)
  • 2 łyżki posiekanej cebulki dymki (zielona część)
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych (opcjonalnie)

Dla sosu:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dla grillowanego kurczaka:

  1. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, suszone oregano, sól i pieprz.
  2. Zamarynuj filety z kurczaka w przygotowanej marynacie przez około 15-30 minut.
  3. Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Grilluj filety z kurczaka przez około 5-7 minut z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone i soczyste. Odstaw na bok.

Do sałatki:

  1. W dużej misce umieść mieszane sałaty jako bazę sałatki.
  2. Dodaj pokrojone awokado, czerwoną cebulę, paski czerwonej papryki oraz posiekaną natkę pietruszki.
  3. Pokrój kurczaka na paski i dodaj do sałatki.
  4. Posyp sałatkę startym serem cheddar, posiekaną cebulką dymki oraz opcjonalnie posiekanymi orzechami włoskimi.

Dla sosu:

  1. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę Dijon, sól i pieprz.
  2. Polej sałatkę przygotowanym sosem.

Kalorie (1 porcja): 310kcal 

Węglowodany: 13

Białko: 28

Tłuszcze: 21g

Czas przechowywania: 3 – 4 dni (lodówka)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *