Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki:

Dla pulpetów:

  • 500 g mielonego mięsa (wołowego, wieprzowego, drobiowego)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej roślinny

Dla sosu pomidorowego:

  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów lub passata pomidorowa
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dla pulpetów:

  1. W dużej misce wymieszaj mielone mięso, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą lub otręby, suszone oregano, tymianek, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj składniki.
  2. Formuj z masy mięsnej małe pulpeciki o wielkości orzecha włoskiego.
  3. W głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Smaż pulpeciki z każdej strony, aż staną się złociste i dobrze ugotowane. Wyjmij je na talerz i odstaw na bok.

Dla sosu pomidorowego:

  1. W tej samej patelni, w której smażyłeś pulpeciki, dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Podsmaż posiekaną cebulę przez kilka minut, aż będzie miękka i szklista.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez krótką chwilę, aż zacznie wydzielać aromat.
  3. Wlej krojone pomidory lub passatę pomidorową. Dodaj suszone oregano, sól, pieprz. Dobrze wymieszaj składniki.
  4. Gotuj sos na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aby się zagęścił i składniki się przegryzły.
  5. Wrzuć pulpeciki do sosu i podgrzewaj przez kilka minut.
  6. Danie można podać z ulubionym makaronem, ryżem lub pieczywem.

Kalorie (1 porcja): 309kcal 

Węglowodany: 18

Białko: 26

Tłuszcze: 15g

Czas przechowywania: 3 – 4 dni (lodówka)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *