Owocowe brownie

Owocowe brownie

Owocowe brownie

Owocowe brownie

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao), rozdrobnionej
  • 1/2 szklanki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mieszanych owoców (np. maliny, borówki, truskawki), umyte i osuszone
  • Opcjonalnie: posiekane orzechy lub migdały

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę do pieczenia (około 20×20 cm) papierem do pieczenia lub lekko natłuść i wyłóż mąką.
  2. W rondlu rozpuść masło i dodaj rozdrobnioną gorzką czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i składniki się połączą. Zdejmij z ognia i odstaw na chwilę, aby lekko przestygło.
  3. Dodaj cukier do miski z masłem i czekoladą.
  4. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i sól. Ubij masę mikserem przez kilka minut, aż będzie gładka i lekko puszysta.
  5. W drugiej misce wymieszaj mąkę, kakao w proszku i opcjonalnie posiekane orzechy lub migdały.
  6. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej masy i delikatnie mieszaj, aż składniki się połączą.
  7. Przelej masę do przygotowanej formy do pieczenia i wygładź wierzch.
  8. Włóż do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż brzegi będą stałe, a wewnętrzna część lekko wilgotna.
  9. Po ostygnięciu wyjmij z formy i pokrój na kwadratowe lub prostokątne kawałki.
  10. Przed podaniem, ułóż na wierzchu owoców mieszanych, takich jak maliny, borówki i truskawki.

Kalorie (1 porcja): 195kcal 

Węglowodany: 27

Białko: 3

Tłuszcze: 11g

Czas przechowywania: 4 – 5 dni (lodówka)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *