Muffinki bananowe z orzechami

Muffinki bananowe z orzechami

Muffiny bananowe

Muffinki bananowe z orzechami

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany, zmiażdżone widelcem
  • 1/2 szklanki cukru (możesz użyć brązowego cukru)
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego (np. oleju rzepakowego)
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj blaszkę na muffinki, wykładając ją papilotkami do muffinek.
  2. W dużej misce wymieszaj banany, cukier olej i jajko.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.
  4. Stopniowo połącz ze sobą obie masy, mieszając delikatnie, aż wszystko się połączy.
  5. Dodaj posiekane orzechy.
  6. Napełnij papilotki do muffinek ciastem, na około 2/3 ich wysokości.
  7. Włóż muffinki do piekarnika i piecz przez około 18-22 minut.
  8. Wyjmij muffinki z piekarnika i pozostaw na blaszce przez kilka minut, a następnie przełóż je na kratkę do ostygnięcia.

Kalorie (1 porcja): 171kcal 

Węglowodany: 24

Białko: 2

Tłuszcze: 8g

Czas przechowywania: 3 – 4 dni (lodówka)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *