Masło orzechowe w diecie na masę mięśniową – czy warto stosować?

Masło orzechowe w diecie na masę mięśniową – czy warto stosować?

Masło orzechowe jest szeroko znanym i lubianym produktem wśród ludzi, którzy są zainteresowani zbudowaniem satysfakcjonującej sylwetki. Każdy z nas w pewnym okresie naszej przygody z siłownią na pewno dotarł do momentu, w którym musiał zainteresować tematem nadwyżki kalorycznej. Właśnie w tym momencie do akcji wkracza bohater naszego artykułu, czyli masło orzechowe. W tym artykule moim zamiarem jest przybliżenie powodów, dla których ten produkt jest owiany tak dobrą sławą.

Masło orzechowe w diecie na masę – co warto wiedzieć?

Kilka słów wstępu dla osób, które nie miały do czynienia z omawianym produktem. Masło orzechowe produkowane jest głównie z orzachy podziemnej (lepiej Nam znanej pod nazwą fistaszki, orzechy arachidowe), chociaż coraz częściej można spotkać się z innymi rodzajami masła produkowanego z:

  • orzechów pistacjowych,
  • orzechów nerkowych,
  • sezamu,
  • migdałów.
    Powyższe rodzaje są bogatsze pod względem wartości odżywczych. Masło orzechowe może występować pod postacią gładkiej masy lub z drobinkami orzechów (tzw. masło chrupkie).

Masło orzechowe - dieta na masę mięśniową

Masło orzechowe – mikro i makroskładniki

W sklepach możemy spotkać się z różnymi rodzajami masła orzechowego, dlatego na potrzeby tego artykułu postaram się uśrednić zebrane dane.

Masło orzechowe

Masło orzechowe jest przede wszystkim doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów. Jest to szczególnie ważne, jeśli naszym celem jest budowa masy mięśniowej. Wbrew popularnej opinii, że masło orzechowe jest zasobne w białko, widoczna jest jego stosunkowo niska ilość, zaledwie 4.8 g na porcję, niemniej jako dodatek do wysokobiałkowych przekąsek lub koktajli sprawdza się bardzo dobrze. Wartym wspomnienia jest też dość szeroka zawartość mikroskładników i witamin takich jak np. witaminy E oraz wapnia, fosforu, magnezu, potasu, sodu, miedzi, żelaza, cynku, manganu i chromu.

Kiedy jeść masło orzechowe w celu zbudowania masy mieśniowej?

Zgodnie z informacjami powyżej masło orzechowe jest bogatym źródłem tłuszczy, które z natury trawią się dość powoli, dlatego spożywanie go przed treningiem nie jest rekomendowane (zalecany czas to ok. 2 – 3 godzin przed treningiem).

Sytuacja przedstawia się zupełnie inaczej po treningu, kiedy dłuższy czas trawienia działa na naszą korzyść, a my potrzebujemy dostarczyć odpowiednie ilości makroskładników w celu regeneracji i budowy mięśni. Pamiętajmy jednak, że po treningu potrzebujemy głównie białka i węglowodanów, dlatego masło orzechowe sprawdzi się wyśmienicie jako dodatek do takiego posiłku, a nie jego zamiennik.

Masło orzechowe - dieta na masę mięśniową

Zalety i wady masła orzechowe w diecie na zbudowanie masy

Masło orzechowe jako produkt przeznaczony dla osób na tzw. “masie”, posiada szeroki wachlarz zalet. Po pierwsze zawarte w maśle orzechowym tłuszcze i umiarkowana ilość białka doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie pełnowartościowej przekąski. W momencie, w którym naszym celem jest przyswojenie jak największej liczby kalorii, masło orzechowe jest do tego idealnym produktem.

Kolejną z wielu mocnych stron masła orzechowego jest jego łatwość we wkomponowaniu w nasz plan żywieniowy. Bardzo dobrze sprawdzi się jako element uzupełniający przekąski, desery czy też koktajle.

W przypadku budowania masy, często możemy mieć dość przyjmowania kolejnych porcji kalorii, dlatego masło orzechowe może stanowić ciekawe uzupełnienie diety oraz sposób na “podbicie kalorii”, poprzez to, że jest po prostu smaczne.

Jako ciekawostkę wartą wspomnienia przytoczę badania meksykańskich naukowców na łamach European Journal of Nutrition, według których biotyna zawarta w maśle orzechowym zwiększa poziom IGF-1, czyli hormonu, który stymuluje przyrost i regenerację mięśni, redukuje tłuszcz, a nawet poprawia wytrzymałość.

Z perspektywy budowy masy mięśniowej wysoka kaloryczność oraz wysoka zawartość tłuszczu w maśle orzechowym jest bardziej zaletą niż wadą, niemniej należy pamiętać, żeby nie przesadzać ze spożywaną ilością. W przeciwnym wypadku wszystkie jego pozytywny przestaną mieć znaczenie, a możemy doświadczyć problemów z trawieniem oraz niekomfortowych zaparć.

Z punktu widzenia osoby mającej na celu przyjmowanie jak największą ilość kalorii wadą może też być długotrwałe uczucie najedzenia i sytości co może przekładać się na brak chęci spożywania kolejnych posiłków.

Chcesz poznać najlepsze sposoby na szybkie zbudowanie masy mięśniowej?

13 skutecznych porad na zbudowanie masy mieśniowej

Pomysły na posiłki z wykorzystaniem masła orzechowego

Masło orzechowe jest na tyle wszechstronne, że będzie dobrze smakować w niemal każdym zestawieniu, dlatego przedstawię kilka pomysłów posiłków, z których sam korzystam:

  • Owsianka z bananem i masłem orzechowym
  • Shake białkowy z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i owocami (np. truskawkami)
  • Tost francuski zapiekany z masłem orzechowym i bananami

Przepis na tost francuski zapiekany z masłem orzechowym i bananami

Masło orzechowe - dieta na masę

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego (możesz użyć chleba pszennego lub razowego)
  • 2 duże banany, pokrojone na plasterki
  • 4 łyżki masła orzechowego (możesz wybrać masło orzechowe z orzechów arachidowych, migdałów lub innych orzechów)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Masło lub olej roślinny do smażenia
  • Syrop klonowy lub miód (opcjonalnie, do polania)

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj jajka, mleko i ekstrakt waniliowy.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj niewielką ilość masła lub oleju roślinnego.
  3. Zamocz kromki chleba w przygotowanym wcześniej roztworze jajecznym z mlekiem i wanilią. Upewnij się, że obie strony chleba są dobrze nasączone.
  4. Smaż kromki chleba na rozgrzanej patelni z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.
  5. Gdy tosty są gotowe, wyjmij je z patelni i natychmiast posmaruj każdą kromkę masłem orzechowym.
  6. Na jednej połowie tosta ułóż plasterki bananów.
  7. Składaj tosty na pół, aby powstały pyszne kanapki.
  8. Opcjonalnie, możesz polać tosty syropem klonowym lub miodem, aby dodać odrobinę słodyczy.
  9. Podawaj tosty francuskie z masłem orzechowym i bananem od razu, gdy są jeszcze ciepłe.

Kalorie (1 tost): 300kcal

Węglowodany: 48g

Białko: 15g

Tłuszcz: 8g

Podsumowanie

Podsumowując, a jednocześnie odpowiadając na pytanie zawarte w tytule uważam, że masło orzechowe jest odpowiednim produktem w diecie na masę mięśniowa, ale posiada też swoje minusy, o których trzeba pamiętać. Produkt ten poprzez swoją prostotę oraz bogactwo zawartych w nim mikro i makroskładników stanowi świetny dodatek do innych posiłków (czasami może być przekąską samą w sobie). Stanowi też ciekawą opcję na podbicie kalorii oraz dostarcza do naszej diety dużą ilość zdrowych tłuszczy. Włączając do swojego planu żywieniowego masło orzechowe trzeba zachować umiar i zdrowy rozsądek, po pierwsze, aby nie nasycić się na tyle, że spożywanie kolejnych posiłków stanie się męczące i niekomfortowe, a po drugie, aby nasz organizm nie doświadczał negatywnych efektów w postaci ciężkości żołądka i uczucia mdłości. Nie wolno zapominać, że w okresie budowania masy to właśnie białko i węglowodany mają kluczowy wpływ na nasze wzrosty. Dlatego też należy postrzegać masło orzechowe jako idealną formę uzupełnienia naszej diety. Osobiście bardzo chętnie sięgam po ten produkt głównie jako dodatek do moich wieczornych, proteinowych shake’ów, ale również jako przekąskę lub element innych pełnowartościowych posiłków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *