Majonez w diecie na masę mięśniową – czy warto go dodać?

Majonez w diecie na masę mięśniową – czy warto go dodać?

Majonez na masę

Rozpatrując kwestię majonezu jako potencjalnego produktu w diecie na masę mięśniową możemy mieć mieszane uczucia. Produkt ten bowiem, kojarzy nam się raczej z niezdrowym zapychaczem, dodatkiem do kanapek czy też sałatek, który nie wnosi wartości dodanej do naszego jadłospisu. W tym artykule chciałbym jednak pokazać, że przy odpowiednim podejściu i w pewnych granicach, nie musimy rezygnować z majonezu w diecie na masę mięśniową.

Z czego składa się majonez?

Majonez to mieszanka różnych, na pierwszy rzut oka niepasujących do siebie składników, które po połączeniu stają się gęstą, kremową emulsją. Najczęściej majonez jest wytwarzany z połączenia oleju, żółtka jaja, octu winnego i odrobiny musztardy. Ten bardzo popularny produkt często pojawia się na stołach jako dodatek do różnego rodzaju sałatek, past oraz kanapek.

Majonez – mikro i makroskładniki

Podobnie jak w przypadku wcześniej opisywanego masła, majonez jest wysokokalorycznym produktem składającym się głównie/jedynie z tłuszczy. Jednak jakość tłuszczy zawartych w majonezie różni się od tych w maśle, gdyż tłuszcze nasycone, czyli te, które są uważane za niezdrowe stanowią jedynie 15% całości. Cała reszta są to tłuszcze nienasycone, które mają pozytywne oddziaływanie na nasze zdrowie. Dlatego majonez może stanowić dość dobrą alternatywę dla masła w naszej diecie. W przypadku mikroskładników, majonez również posiada wiele podobieństw, są to m.in. witaminy:

  • E (wspomaga nasz układ immunologiczny, co więcej dodatkowo działa jako antyoksydant, co oznacza, że wspiera regenerację naszych mięśni po treningu)
  • K (dba o poprawny stan naszych kości, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę)

Dodatkowo produkt ten zawiera tzw. ryboflawinę, czyli witaminę B2, która odpowiada za produkcję energii w naszym ciele, a dokładniej wspiera proces przemiany skonsumowanego posiłku w niezbędną nam energię.

Chcesz poznać najlepsze sposoby na szybkie zbudowanie masy mięśniowej?

13 skutecznych porad na zbudowanie masy mieśniowej

Kiedy spożywać majonez w celu maksymalizacji korzyści?

Jeśli przeczytaliście artykuł o maśle, zapewne domyślacie się, że majonez również nie należy do najlepszych produktów do spożycia przed treningiem. Powody są dokładnie takie same, spowolnione trawienie, uczucie sytości, wzdęcia, poczucie braku energii. Przed treningiem zalecane jest spożycie dużej ilości węglowodanów, które zostaną przekształcone w energię, która z kolei pozwoli nam podnieść jakość naszego treningu.

Znacznie lepszym czasem na konsumpcję majonezu jest okres po treningu. W połączeniu z wysokobiałkowymi, a także wysokowęglowodanowymi produktami, pozwoli nam odzyskać zużytą energię, a także wesprze proces regeneracji mięśni.

Majonez na masę

Majonez w diecie na masę – korzyści i zagrożenia

Majonez, który zgodnie z obiegową opinią nie wpasowuje się w założenia większości z diet, tak naprawdę posiada szereg korzyści w diecie na masę mięśniową.

Po pierwsze i najważniejsze, dostarcza nam ogromne ilości kalorii i tłuszczów, przy jednocześnie małej objętości, co znacznie ułatwia nam dostarczenie odpowiedniej ilości tych składników do naszego dziennego zapotrzebowania na nie.

Co więcej tłuszcze zawarte w majonezie są w większości tłuszczami nienasyconymi, więc nie powinniśmy mieć powodów do obaw o nasze zdrowie, jeśli chcemy włączyć go do naszego jadłospisu.

Majonez ze względu na brak zawartości białka i węglowodanów, może stanowić dobry produkt na podbicie ilości tłuszczów “z doskoku” nie martwiąc się przy tym, że przesadzimy z białkiem czy węglowodanami.

Wady majonezu będą stanowić lustrzane odbicie wad masła, czyli będą skupiały się na ilościach spożywanego produktu. Nie można zapominać, że tłuszcz, zdrowy czy też nie, w nieodpowiednich ilościach będzie działał na niekorzyść, zarówno naszego zdrowia jak i sylwetki. W przypadku jakościowej diety na masę, nie chcemy zalewać naszej sylwetki, niepotrzebnymi ilościami tłuszczu, dlatego rekomendowane jest świadome spożywanie produktu w odpowiednio wydzielonych porcjach. Jako że majonez nie jest produktem, który powinniśmy spożywać codziennie, poleca się, tworzenie jego domowej wersji, tak aby podnieść jego jakość lub stosować go naprzemiennie z innymi źródłami tłuszczów jak np. awokado lub orzechy.

Z czym komponować majonez w kuchni?

Podobnie jak w przypadku masła, majonez jest używany głównie jako dodatek, jeśli lubicie jego smak, możecie dodać go do praktycznie wszystkiego. Najczęściej stosuje się go jako:

  • dodatek do sałatek, past,
  • sos lub dipy do burgerów, frytek, nuggetsów, zapiekanek
  • składnik wypieków np. babek

Przepis na domowy majonez

Majonez na masę

Składniki:

  • 1 żółtko (z jajka o średniej wielkości)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka oleju roślinnego (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu (opcjonalnie, do smaku)

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieść żółtko, musztardę i sok z cytryny.
  2. Używając miksera lub trzepaczki, delikatnie zmieszaj składniki.
  3. Powoli, dodawaj olej do miski, stale mieszając. Ważne jest, aby dodawać olej bardzo powoli i stale mieszać, aby uzyskać gładką i kremową konsystencję majonezu.
  4. Gdy cały olej został dodany i majonez zgęstniał, dodaj sól i pieprz (jeśli używasz) i ponownie wymieszaj.
  5. Spróbuj majonezu i dostosuj smak, jeśli jest to konieczne, dodając więcej soli, musztardy lub soku z cytryny.
  6. Przenieś domowy majonez do słoika lub pojemnika z zakrętką i przechowuj w lodówce. Domowy majonez będzie utrzymywał świeżość przez około 5-7 dni.

Kalorie (1 łyżka): 109kcal 

Węglowodany: 1

Białko: 1

Tłuszcz: 11g

Podsumowanie

Podsumowując wszystkie informacje zawarte w tym artykule uważam, że majonez jest odpowiednim produktem w diecie na masę mięśniową, niemniej pod kilkoma, bardzo ważnymi warunkami. Dzięki swojej wysokiej kaloryczności oraz zawartości tłuszczu pozwala na znacznie prostsze osiąganie naszego dziennego zapotrzebowania bez konieczności wmuszania w siebie posiłków. W procesie budowania masy może to być dość uciążliwie biorąc pod uwagę fakt, że nie zawsze mamy możliwość spożywania oraz sporządzania aż tylu potraw dziennie, ze względu zarówno na czas jak i możliwości naszego organizmu, dlatego dość dużym ułatwieniem jest dodanie produktu, który przy niskiej objętości potrafi podbić nasz posiłek o wymaganą ilość kalorii. Większość zawartych w majonezie tłuszczy zaliczają się do grupy tłuszczów nienasyconych, czyli tych które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, co powoduje, że produkt ten stanowi ciekawą i zdrowszą alternatywę dla masła w naszej diecie. Jednak podobnie jak w przypadku produktu omawianego w poprzednim artykule warto mieć na względzie odpowiednie dobieranie porcji. Majonez nie będzie w stanie stanowić fundamentu naszej diety, powinien być dodatkiem, który pomoże nam w dostarczeniu odpowiedniej ilości kalorii i tłuszczów, w dni, w które nie zawsze mamy czas lub możliwość na przygotowanie dodatkowych posiłków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *