Mac&Cheese

Mac&Cheese

MacNCheese

Mac&Cheese

Składniki:

  • 300g makaronu typu „macaroni” (lub innego kształtu, jak np. świderki)
  • 3 szklanki startego żółtego sera (np. cheddar)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki musztardy (opcjonalnie, nadaje dodatkowy smak)
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułka tarta lub panierka (opcjonalnie, do posypania na wierzch)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale ugotuj go na półmiękko, ponieważ będzie jeszcze gotowany w sosie.
  2. W małym garnku rozpuść masło na średnim ogniu. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj, aż powstanie gładka masa, zwaną „roux”.
  3. Stopniowo wlej mleko do roux, stale mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje i będzie miał konsystencję śmietany.
  4. Dodaj starty ser do sosu, zachowując około 1/2 szklanki sera do posypania na wierzch dania. Mieszaj, aż ser się rozpuści i sos będzie gładki i kremowy. Dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli lubisz, możesz także dodać 1/2 łyżeczki musztardy dla dodatkowego smaku.
  5. Dodaj ugotowany makaron do sosu i dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek został pokryty sosem serowym.
  6. Przełóż mieszankę makaronu i sosu do naczynia do zapiekania.
  7. Jeśli chcesz, posyp wierzch dania pozostałym startym serem i bułką tartą lub panierką, co doda chrupiącej powierzchni.
  8. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 20-25 minut, aż wierzch będzie złocisty.

Kalorie (1 porcja)350kcal 

Węglowodany: 34

Białko: 16

Tłuszcze: 21g

Czas przechowywania: 3 – 4 dni (lodówka)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *