Łosoś z kaszą i pieczonymi warzywami

Łosoś z kaszą i pieczonymi warzywami

Kasza z łososiem

Łosoś z kaszą i pieczonymi warzywami

Składniki:

  • 2 filety z łososia
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 2-3 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 cukinia, pokrojona w plastry
  • 1 cebula, pokrojona w kawałki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sok z połowy cytryny
  • Świeża natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. W garnku zagotuj bulion warzywny lub wodę. Dodaj kaszę jaglaną, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn. Odcedź, jeśli będzie taka potrzeba.
  3. Na dużej blasze do pieczenia umieść pokrojone warzywa: marchewki, paprykę, cukinię i cebulę. Skrop oliwą z oliwek, posyp suszonym tymiankiem, solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj, aby warzywa były pokryte przyprawami.
  4. Umieść filety z łososia na warzywach. Skrop sokiem z cytryny i lekko posól i popieprz.
  5. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż łosoś będzie miękki.
  6. Podczas pieczenia łososia, można podgrzać wcześniej ugotowaną kaszę.

Kalorie (1 porcja): 398kcal 

Węglowodany: 33

Białko: 27

Tłuszcze: 18g

Czas przechowywania: 3 – 4 dni (lodówka)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *