Leczo

Leczo

Leczo

Leczo

Składniki:

  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 papryki czerwone, pokrojone w paski
  • 2 papryki żółte lub zielone, pokrojone w paski
  • 3 duże pomidory, pokrojone w kostkę
  • 400 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie, do smaku)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • Opcjonalnie: świeża natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny.
  2. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż na złoty kolor.
  3. Dodaj papryki czerwone i żółte (lub zielone) do cebuli. Smaż przez kilka minut, aż papryki zmiękną.
  4. Dodaj kiełbasę i smaż razem z cebulą i paprykami, aż kiełbasa się zrumieni.
  5. Wsyp słodką paprykę oraz ostrą paprykę i smaż przez chwilę, aż przyprawy uwolnią aromat.
  6. Dodaj pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy (jeśli używasz) do garnka. Wymieszaj składniki.
  7. Wlej bulion do garnka, a także dodaj sól, pieprz. Mieszaj wszystko dokładnie.
  8. Przykryj garnek i gotuj leczo na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż składniki się przegryzą i smaki się połączą.

Kalorie (1 porcja): 315kcal 

Węglowodany: 25

Białko: 19

Tłuszcze: 20g

Czas przechowywania: 4 – 5 dni (lodówka)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *