Kurczak ze szpinakiem i makaronem

Kurczak ze szpinakiem i makaronem

Kurczak z makaronem i szpinakiem

Kurczak ze szpinakiem i makaronem

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 200 g makaronu (np. świderki, penne, tagliatelle)
  • 2 szklanki świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 1 mały brokuł, podzielony na różyczki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 1/2 szklanki bulionu (kurczak lub warzywny)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (18%)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: starty parmezan do posypania

Przygotowanie:

  1. Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i odstaw na bok.
  2. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż, aż będzie zrumieniony z każdej strony. Wyjmij kurczaka i odstaw na bok.
  3. Do tej samej patelni dodaj kolejną łyżkę oliwy. Smaż posiekaną cebulę przez kilka minut, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż przez krótką chwilę, aż wydzieli aromat.
  4. Dodaj różyczki brokułów i smaż przez kilka minut, aż staną się jasnozielone i lekko zmiękną.
  5. Dodaj szpinak i smaż, mieszając, aż się zmniejszy i zwiędnie.
  6. Dodaj bulion i śmietanę kremówkę. Mieszaj wszystko razem, aż składniki się połączą.
  7. Wrzuć do patelni pokrojonego kurczaka. Mieszaj, aby kurczak ponownie się podgrzał i pokrył sosem.
  8. Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  9. Dopraw danie solą, pieprzem do smaku. Możesz dodać również parmezan.

Kalorie (1 porcja): 440kcal 

Węglowodany: 47

Białko: 29

Tłuszcze: 15g

Czas przechowywania: 3 – 4 dni (lodówka)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *