Kurczak curry z ryżem

Kurczak curry z ryżem

Kurczak curry z ryżem

Kurczak curry z ryżem

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka, pokrojonych w kawałki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 papryka, pokrojona w paski
  • 1 marchewka, pokrojona w plasterki
  • 1 puszka mleka kokosowego (około 400 ml)
  • 2 łyżki pasty curry (lub więcej, według smaku)
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej roślinny do smażenia
  • Ryż basmati

Przygotowanie:

  1. W rondlu umieść ryż basmati i wodę. Ugotuj ryż i odstaw na bok.
  2. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny.
  3. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się miękka i szklista.
  4. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę, aż wydzieli aromat.
  5. Dodaj mięso z kurczaka i smaż, aż mięso będzie zarumienione z każdej strony.
  6. Dodaj pastę curry, przyprawę curry, kurkumę, mieloną kolendrę, sól i pieprz. Mieszaj, aby składniki się połączyły.
  7. Dodaj pokrojoną paprykę i marchewkę do mięsa. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  8. Wlej mleko kokosowe do rondla, mieszaj i doprowadź do wrzenia.
  9. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż kurczak będzie miękki, a smaki się przegryzą.

Kalorie (1 porcja): 393kcal 

Węglowodany: 36

Białko: 27g 

Tłuszcze: 14g

Czas przechowywania: 3 – 4 dni (lodówka)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *