Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej, oczyszczonej i przekrojonej na pół
  • 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku gotuj fasolkę szparagową w osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż będzie miękka, ale nadal lekko chrupiąca. Następnie odcedź ją i zanurz w zimnej wodzie.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej olej i masło. Smaż pokrojony w kostkę boczek na złoty kolor.
  3. Dodaj posiekaną cebulę do boczku i smaż, aż stanie się miękka i szklista.
  4. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez krótką chwilę, aż wydzieli aromat.
  5. Dodaj pokrojone pomidory i słodką paprykę. Smaż mieszając, aż pomidory zmiękną i zredukują się.
  6. Dodaj odcedzoną fasolkę do patelni i dokładnie wymieszaj ze składnikami.
  7. Dopraw danie solą i pieprzem według smaku. Jeśli używasz świeżych ziół, dodaj je teraz.
  8. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę śmietany.

Kalorie (1 porcja): 271kcal 

Węglowodany: 25

Białko: 12

Tłuszcze: 17g

Czas przechowywania: 4 – 5 dni (lodówka)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *